Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

28 april 2008


In deze nieuwsbrief

Klimronde mede door slecht weer ingekort

Zoals Menno al schreef in het laatste bericht was het eigenlijk de bedoeling om naar kamp 2 te klimmen en daar een paar nachten te blijven. Maar toen we eergisteren (za, de 26e) omhoog gingen zei de weersvoorspelling iets anders: toenemende luchtvochtigheid, kans op onweer voor zondag of maandag en een harde wind door de “jetstream” hoog op de berg. Daar kwam nog bij dat zowel Henk als Niels niet fit waren.
Lees verder op de site


Goed voorbereid op gezondheidsproblemen

Het beklimmen van een achtduizender is waanzinnig leuk. Maar we kunnen er niet omheen: het verblijf in de ijle lucht neemt ook de nodige risico’s met zich mee. Bovendien: in een afgelegen berggebied zijn we verstoken van medische hulp van buitenaf en moeten we voor elke mogelijke kwaal een hulpmiddel hebben. En weten hoe te handelen. Het Hollandse team heeft in samenspraak met een aantal artsen en een verpleegkundige, de medische- en veiligheidszaakjes goed voor elkaar. Voor het geval dat...
Lees verder op de site


Actief rusten

Na de inspannende klimronde, waarbij een hoogte van 6160 meter is bereikt, is het in het basiskamp nu een kwestie van goed herstellen. De vermoeide lichamen nemen de welverdiende rust, het acclimatisatie-mechanisme krijgt ruimte om op volle toeren te draaien en ook belangrijk: de wasjes kunnen gedaan worden. Alles rustig aan –het blijft snel hijgen op 4800 meter- maar stilzitten is ook niet goed. ´Actief rusten´ is het devies.
Lees verder op de site


De kop is er af

De eerste klimronde zit erop zoals jullie via Menno al begrepen hebben. Hier nog een kort live verslag van de afgelopen dagen, die naar volle tevredenheid verliepen.
Lees verder op de site


Zesduizend meter bereikt

Het klimteam heeft zojuist (dinsdagmorgen 10 uur lokale tijd) een hoogte van ruim 6000 meter bereikt (6160 volgens de hoogtemeter van Niels). In kniediepe sneeuw ploeterden de vier Nederlanders en twee Nepalezen vanuit kamp 1 door de gletsjerbreuk omhoog. Het waaide in eerste instantie erg hard en stuifsneeuw bemoeilijkte het vinden van de juiste route. Doch, na twee uur ging de wind liggen. De tocht is bedoeld als acclimatisatie en om materialen alvast een stuk richting kamp 2 omhoog te brengen.
Lees verder op de site


Eerste klimmeters gemaakt op Boeddhistisch gezegende Manaslu

En toen was het stil in het Hollandse basiskamp. De klimmers, Katja, Miriam, Henk en Niels zijn vertrokken naar kamp 1 evenals de twee klimsherpa’s Nuru en Lakpa. Ik ben achtergebleven, zoals dat nu eenmaal een basecamp-manager ten deel valt. Gelukkig hebben we gisteren eerst de Boeddhistische inzegening gehad, en zijn er door ons kamp fleurige slierten gebedsvlaggetjes gespannen. Ze zegenen de beklimming, maar verhogen ook zeker de sfeer. En kok Lobsang is er ook nog, dus verhongeren zal ik niet.
Lees verder op de site


Klaar voor eerste klimronde

Het is wonderbaarlijk hoe lang een mens op 4800 meter hoogte bezig is met 'zaken regelen' en hoeveel energie dat kost. Want ondanks onze goede acclimatisatie leiden zelfs kleine fysieke inspanningen hier in het basiskamp, zoals sneeuw scheppen en tonnen verplaatsen, soms nog steeds tot kortademigheid. We moeten onszelf afremmen en niet teveel in een keer willen regelen of oppakken. Het is daarom ook goed dat wij de eerste twee dagen de tijd hebben genomen om ons hier in het kamp goed te installeren en rustig de voorbereidingen te treffen voor onze eerste klim naar kamp 1 op 5600 meter.
Lees verder op de site


Tocht naar het basiskamp: een expeditie op zich

Altijd een spannend moment: als je voor het eerst oog in oog staat met de berg die je wilt beklimmen. Vanmorgen zagen we de Manaslu in al haar pracht liggen. Nog ‘slechts’ vijf kilometer scheidden ons van de top. De zon bescheen de spitse punt, wind blies verse sneeuw in grote vanen door de lucht. Wat een reus! Daarna klommen we gestaag verder omhoog. Na vijf dagen volbrachten we de tocht richting basiskamp, wat een expeditie op zich was. Elke meter, horizontaal en vertikaal, is hard bevochten.
Lees verder op de site



Meer nieuws