Sponsors en Partners van deze expeditie Nolet Distillery

Eerdere berichten

8 mei: Emailen vanuit de Himalaya

Emailen vanuit de Himalaya

Door: Menno, vanuit het basiskamp

Nu de andere teamleden omhoog zijn naar kamp 1 voor een ‘tussenrondje’ heb ik mooi de gelegenheid om te laten zien hoe we de updates vanuit de Himalaya op onze website krijgen. We hebben – in samenspraak met een aantal behulpzame partners- de communicatie-apparatuur zorgvuldig uitgezocht. Zodoende kunnen we emailen vanuit de Himalaya, met het gemak alsof we thuis zijn.


Notebook
We beginnen met het schrijven van de teksten. Dat gebeurt beurtelings door de teamleden in het programma Word (of desgewenst direct in emailprogramma Outlook) op een van de twee door Hewlett-Packard beschikbaar gestelde Notebook-computers. Deze laptops zijn zorgvuldig uitgezocht voor onze expeditie, niet iedere computer functioneert namelijk op hoogte. Net als dat wij mensen in het basiskamp (op 4800 meter) last hebben van de lage luchtdruk, zo hebben ook computers het zwaar. Het fijne weet ik er niet van, maar het schijnt deels te maken te hebben met draaiende delen in de machine. Mijn Ipod bijvoorbeeld heeft ook kuren. De ene dag start hij wel op, de andere denkt hij ‘bekijk het maar met je muziek in deze ijle lucht’. Dolgelukkig zijn we dus, met onze computers die –tot nog toe- geheel naar behoren functioneren. Ook bij temperaturen van beneden nul! Naast de teksten bewerk ik ook de foto’s op de laptop. De geheugenkaartjes uit de camera’s worden op de compu overgezet en na een strenge selectie (less is vaak more) open ik de gekozen bestanden in het programma Photoshop. Daarin maak ik ze op het juiste formaat (500 pixels hoog of breed) en na het eventueel ietsje corrigeren van de kleuren breng ik een credit in het beeld aan (Foto Pietje Puk). Dit om onrechtmatig gebruik –internet is een fotograbbelton- te vermoeilijken.

Fotocamera
Voor het vastleggen van de bijzondere momenten maak ik persoonlijk gebruik van Olympus digitale spiegelreflex camera’s. Al jaren werk ik tijdens mijn avontuurlijke reizen met de lichtgewicht E-500, dus je kan begrijpen hoe blij ik was dat ik vlak voor vertrek naar Nepal van Olympus Nederland een exemplaar van de E-510 in handen kreeg. En of dat nog niet genoeg was: ik kreeg ook een E-3 body mee! Dit is het gloedjenieuwe werkpaard van de Japanse camerafabrikant, dat ik aan een praktijktest mag onderwerpen. De foto’s van onze trekking in de Mount Everest regio zijn -onder andere- het bewijs dat de camera me bevalt. Boven kamp één op de Manaslu gaat echter echt elke gram tellen en dan zullen de grote camera’s in de tent achterblijven blijven. Bij temperaturen van minus 25 graden –en met dikke handschoenen aan- is fotograferen voorbehouden aan klimmers met een lichte en eenvoudig bedienbare compactcamera. De Manaslu-klimmers hebben daarom een kleine Olympus of HP in hun borstzak paraat. Wanneer de top gehaald wordt, moet er koste wat het kost een bewijsfoto van komen.

Satelliet modem
Dan komen we bij het meest vernuftige traject van de communicatiestroom: het versturen van de teksten en foto’s. Hiervoor zijn we een samenwerking aangegaan met 2 Connect-it, een Veldhovens bedrijf dat gespecialiseerd is in Satelliet-communicatie. Van hen kregen we een “Thrane &Thrane Explorer 500” in bruikleen, en een tweede expemplaar is mee als back-up. Dit portable modem -van slechts 1,4 kg- maakt gebruik van het Broadband Global Area Network (BGAN). Hiermee kunnen we heel eenvoudig contact maken met een van de twee Inmarsat-satellieten (een zweeft er boven Zuid Amerika en een boven de Indische Oceaan) en, nadat we de laptop hebben aangesloten, met een snelheid van 464 kbps de emails versturen. De afrekening gaat niet per seconde, maar per verzonden (of ontvangen) MB. Niet goedkoop helaas, maar wel easy, snel en overzichtelijk!

Webmaster
In Europa komen deze email-berichten binnen bij Raymond Koome, onze webmaster. Deze Nederlandse it-specialist woont in Spanje en houdt vanaf daar onze website (die hij ook ontwierp) up-to-date en is onze back-up voor allerlei vragen. We proberen uiteraard rekening te houden met het tijdsverschil tussen Nepal en Nederland (3 uur en 45 minuten) en versturen zoveel mogelijk de berichten op het juiste moment door. En zo kunt u ’s ochtends, onder het genot van een croissant en verse koffie, vanuit uw luie stoel lezen welke ontberingen de alpinisten hier in de Himalaya slechts enkele uren eerder hebben moeten doorstaan. Een expeditie alsof u er zelf bij bent.

Bekijk de foto's


Andere berichten


Meer nieuws