Sponsors en Partners van deze expeditie

Manaslu - Berg van de ziel


Route aanzicht ManasluDe Manaslu (accent op de tweede lettergreep) is de op zeven na hoogste berg ter wereld en één van de minst beklommen achtduizenders. Hij is 8163 meter hoog en ligt in het Gurkha massief. De berg torent hoog uit boven het Nagarjun Forest Reserve: één van de laatste grote beschermde bossen van Nepal.

De naam 'Manaslu' stamt van het Sanskrit woord 'Manasa' wat 'geest' of 'ziel' betekent. Vroegere benamingen zijn Peak XXX en Kutang I.

Coördinaten: 84° 33' 43'' E / 28° 33' 00'' N


Manaslu gebied


Historische successen Manaslu

In 1950 verkende de Britse explorator/klimmer Bill Tilman de Manaslu. Hij bereikte de top niet, maar zag dat het mogelijk moest zijn om via het noordoosten de berg te beklimmen.

In 1952 bereikte een Japans verkenningsteam een hoogte van 5275 meter via de oostzijde.

In 1953 proberen 15 Japanners de noordoostkant. Drie van hen bereiken een hoogte van 7750 meter.

In 1956 wordt de top voor het eerst bereikt. De Japanner Toshio Imanishi en Sherpa Gyalzen Norbu staan na het beklimmen van de noordoostkant op 8 mei om 12.30 uur op het hoogste punt. De volgende dag doen Minoru Higeta en Kiichiro Kato de beklimming dunnetjes over.

In 1971, dat gekenmerkt wordt door extreem slecht weer, reizen wederom Japanners af naar de berg. Op 5 mei bereiken Kazuharu Kohara en Motoyoshi Tanaka, lid van een 11-koppig team, de top. Dit keer via de zeer lastige noordwestwand.

In 1972 doet een Oostenrijks team onder leiding van Wolfgang Nairz de eerstbeklimming van de Zuidwestwand. Reinhold Messner staat in zijn eentje op de top nadat Franz Jäger halverwege de toppoging omdraait. Jäger verdwaald en komt om het leven.

In 1974 vertrekt een Japans team dat alleen uit vrouwen bestaat richting de Manaslu. Ze zijn de eerste vrouwen die een achtduizender beklimmen. Een van hen komt op de terugweg om het leven.

In 1981 bereiken vijftien klimmers de top tijdens een expeditie onder leiding van de Duister Hans von Kaenel. De Oostenrijkers Josef Hillinger en Peter Wörgötter skiën van net onder de top naar kamp één.

In 1984 doen de Polen Maciej Berbeka en Ryszard Gajewski de eerste winterbeklimming.

In 1991 staan drie Oekraïnse klimmers op de top na de beklimming van de zuidwand. Ze dalen over de normaalweg af en maken de eerste complete overschreiding van de berg.


Nederlanders op de Manaslu

De Manaslu is nog niet door Nederlanders beklommen.

In 1964 was er wel een succesvolle Nederlandse Expeditie naar de Noordtop (7000 meter) van de Manaslu. Doel was eigenlijk om de Himlung Himal (7126 meter) te beklimmen (een berg ten noorden van de Manaslu) maar deze poging faalde doordat het team het te gevaarlijk vond in verband met lawines. Hubert Schriebl, Fons Driessen and Jan de Lint en de sherpas Nima Tenzing en Ila Tsering beklommen toen de Noordtop, ook wel Manaslu II genoemd.

In 1994 klom Fons Driessen in een internationaal team tot circa 7100 meter op de berg, een weerzien met de noordtop, waar hij in de jaren zestig deel uitmaakte van de eerste Nederlandse expeditie.

In 1999 probeert Bart Vos solo de berg te beklimmen. Hij strandt net boven de 7400 meter.

In 2003 waagt een Nederlandse expeditie onder leiding van berggids Robert Steenmeijer een poging. Het team strandt door slecht weer.

In het voorjaar van 2008 leidde Katja Staartjes een expeditie naar de berg van de ziel, toen de Shishapangma gesloten bleek voor klimmers. Het klimteam bestond naast Katja uit Niels van Veen, Miriam Knepper en Henk Wesselius. Basiskampmanager was Menno Boermans. Het team bereikte een hoogte van 7700 meter.


Manaslu Conservation Area

Meer informatie over de beklimming